Småture
DOF Travels småture af 2-5 timers varighed til en enkelt fuglelokalitet. Deltagelse på DOF Travels småture kræver ikke nogen forkundskaber. Turene er egnede for såvel begyndere som de lidt mere fuglekyndige. Det anbefales at medbringe en kikkert. Tirsdagsvagten hos DOF Travel kan svare på spørgsmål om disse ture og arrangementer.
Der kan nedenfor være nævnt ture og andre arrangementer af DOF Københavns undergrupper DOF Køge og DOF Roskilde.
Spørgsmål om disse ture skal rettes direkte til de angivne kontaktpersoner.
Med mindre andet er angivet, kræver nedenstående småture hverken tilmelding eller betaling. Du møder blot frem som angivet.
Staunings Ø
Koordinater: 55.51817, 12.21113
Gåtur med fokus på overvintrende vandfugle og vadefugle. Desuden gode chancer for skægmejse i rørskoven. Afslutning ved 12-tiden
Turleder: Frands E. Jensen
Bolund
Koordinater: 55.700078, 12.109616
Turen er velegnet for alle. For de friske der skal ud og have nye årsarter!
På Roskilde Fjords østlige kyst, finder du halvøen Bolund med Bolundstenen, der er et levn fra istiden. Om Bolund-stenen fortælles det, at den blev kastet af en troldkælling imod Roskilde Domkirke. Den nåede dog ikke så langt og kan i dag ses på Lille Valby Enge. Engene er et særligt bevaringsværdigt kulturmiljø. Den fredede og særprægede halvø Bolund ligger som et markant landemærke med et smalt drag ind mod kysten. Fra parkeringspladsen ved Frederiksborgvej går turen til halvøen over en fredet strandeng. På både halvøen og strandengen finder du spændende planter, og der er ofte mange fugle i området. Fra toppen af halvøen har du et flot udkig over Roskilde Fjord. Vi går Bolund rundt, og ser hvad årstiden kan byde på. Der kan være sumpet. Slut ca. 1430
Turleder: Arne Volf
Årets gang ved Gentofte sø
Koordinater: 55.754084, 12.526538
Hermed indbydes til en række småture omkring Gentofte Sø, med årets gang som tema. Fokus vil være fugle omkring søen og den variation i fuglelivet der er i løbet af året. Vi vil i roligt tempo gå en tur omkring søen, evt med en afstikker i Brogård Mose og det nye fugletårn.
Turen bliver guidet af Torben Evald. Erfaren leder i DOFtravel, og medlem af DN Gentoftes bestyrelse.
Turene arrangeres i et samarbejde mellem DOFTravel, DOF København og DN Gentofte, men alle er velkomne. Kom glad begyndere såvel som mere erfarne. Har du en kikkert så tag den med.
Mødested er græsplænen ved Brogårdsvej, kl 8.00 den pågældende dag. Turen afsluttes ca kl 10.
S-tog til nærliggende Gentofte Station , er man i bil kan der parkeres ved brogårdsvej.
I tilfælde af meget dårlig vejr vil vi aflyse, så tag en tur omkring hhv DOFtravels FB side og DNs lokalside om morgenen, hvor en evt aflysning vil blive bragt.
Frederiksdal og Furesøen
Koordinater: 55.77976, 12.445042
Indkørsel fra Nybrovej, 2800 Kongens Lyngby.
Den traditionelle Nytårs tur, hvor vi går en tur i skoven og ser efter vinterens fugle, ved Mølleåen er der måske Isfugl og på Furesøen ser vi efter ænder og gæs.
Turleder: Morten Rasmussen
Sydhavnstippen og Kalvebodløbet.
Koordinater: 55.6454537, 12.523012
Søndag den 12-01-2025, kl. 10.00 til 12.30.
Mange af jer har været med på fugleturene hvor vi går langs Kalveboderne (mellem Sjælland og Amager) ved Valbyparken. Her har vi ofte set de meget store flokke af ænder, Blishøns, skalleslugere, lappedykkere og andet der ligger som prikker langt ude i vandet. Det er de fugle vi kommer meget tættere på, på denne tur. Fugle som: Pibeand, Hvinand, Troldand, Stor Skallesluger, Toppet Lappedykker og meget andet, samt med lidt held Toppet Skallesluger.
I området ser også efter flokke af fouragerende drosler og andre småfugle, samt rovfugle.
Måske Isfugl eller Silkehale.
Har du et teleskop så tag det med OG HUSK varmt tøj, vi står stille mange steder på turen.
Efter turen bliver alle fugle og dyr indtastet i DOFbasen.
Turleder: Troels M. Krogh, mobil: 3020 9117.
Foredrag om fuglene på Roskilde Fjord ved Erik Mandrup Jacobsen
Koordinater: 55.641566, 12.080216
Kontakt: Erik Steen Jensen (tlf./SMS 23 88 29 92)
Roskilde Fjord er en af landets vigtigste fuglelokaliteter. Dette foredrag handler om fjordens fugleliv og de fugletællinger, der har fundet sted i fjorden siden 1978. Man har foretaget systematiske optællinger af fjordens fugleliv i nu 46 år, hvilket gør tællingerne til en af de længste tidsserier indenfor dansk naturovervågning. De mange års tællinger af ynglende fugle i Roskilde Fjord har givet et os et detaljeret billede af, hvordan ynglefuglebestandene udvikler sig, og vi får stadig nyt at vide.
I foredraget fortælles om, hvilke fuglearter man kan se i Roskilde Fjord, hvilke lokaliteter, der er særligt vigtige for fuglene, og hvordan det står til med bestandene af de forskellige arter. Der fortælles desuden om, hvordan fugletællingerne foregår i praksis og om, hvad man fra bl.a. myndighedernes side gør for at forbedre forholdene for fjordens fugleliv.
Erik Mandrup Jacobsen er ornitolog og biolog i WSP Danmark og har i en lang årrække været leder af fugletællingerne, som udføres for Kommunerne langs fjorden og Nationalpark Skjoldungelandet.
Naturstien mellem Veksø og Smørum
Koordinater: 55.749716, 12.241214
Turen er velegnet for alle. Vi går en tur ud over de store eng- og markområder ved Værebro Å og ser hvad der rører sig. Med lidt held ser vi Vandrefalk eller Duehøg. Husk vandtæt fodtøj og lidt til pausen. Slut ca. 12.00
Turleder: Arne Volf
Bolund
Koordinater: 55.700078, 12.109616
Turen er velegnet for alle. På Roskilde Fjords østlige kyst, finder du halvøen Bolund med Bolundstenen, der er et levn fra istiden. Om Bolund-stenen fortælles det, at den blev kastet af en troldkælling imod Roskilde Domkirke. Den nåede dog ikke så langt og kan i dag ses på Lille Valby Enge. Engene er et særligt bevaringsværdigt kulturmiljø. Den fredede og særprægede halvø Bolund ligger som et markant landemærke med et smalt drag ind mod kysten. Fra parkeringspladsen ved Frederiksborgvej går turen til halvøen over en fredet strand-eng. På både halvøen og strandengen finder du spæn-dende planter, og der er ofte mange fugle i området. Fra toppen af halvøen har du et flot udkig over Roskilde Fjord. Vi går Bolund rundt, og ser hvad årstiden kan byde på. Der kan være sumpet. Slut ca. 1200
Turleder: Arne Volf
Foredrag om Fugleværnsfonden og dens reservater ved naturforvalter Søren Ring.
Koordinater: 55.641566, 12.080216
Kontakt: Per Frydenlund 2254 8313.
Fugleværnsfonden har igennem årtier i stigende omfang opkøbt og forvaltet gode fuglelokaliteter i hele landet til gavn for fugleliv og naturoplevelser.
Naturforvalter Søren Ring fra fonden fortæller om Fugleværnsfondens arbejde og historiske udvikling og om de nu 26 reservater. Hovedvægten bliver lagt på østdanske reservater med særlig fokus på Gundsømagle sø.
Søren vil også berette om den store frivillige indsats, der ydes i reservaterne samt hvor midlerne til opkøb og drift kommer fra.
Foredraget ledsages af fotos.
Ørnens Dag ved Jyllinge havn
Koordinater: 55.742562, 12.097823
Mød havørnen, flinke fuglefolk og Ørneklubben!
DOF Roskilde inviterer til Ørnens Dag søndag den 23. februar. Vi stiller teleskoper op, så besøgende kan få et godt ørne-kig. Hvis ikke lige der er en ørn i sigte, stiller vi skarpt på gæs, ænder og andet godt, mens vi venter på Danmarks største vingefang. DOF-Roskildes fugleambassadører har aktiviteter for Ørneklubben og andre børn. Dagen igennem vil der være mulighed for at få en varm kop kaffe, en snak om fugle, og der vil være diverse info-materiale til uddeling. Har du selv en kikkert, så tag den med. Og husk rigeligt med tøj – der kan være noget så pivkoldt på Strandpromenaden, fordi der ikke er læ. Til gengæld har man et fabelagtigt udsyn.