Sortstrubet sanger
Stadig ledige pladser

Lesbos - maj 2026

DKK
  • Forventet pris ved 14 deltager 13.000 kr.
  • Enkeltværelsestillæg 2.200 kr.
  • Depositum 2.700 kr.

LOKALITET/LAND: Lesbos/Grækenland
REJSEPERIODE: Medio maj 2026
ANTAL DELTAGERE: 14
HOVEDTEMAET FOR TUREN: Østlige middelhavsarter
PRIS: I delt dobbeltværelse 13.000 Enkeltværelsestillæg 2.200 kr. Depositum 2.700 kr.
LEDERE: Arne Volf og Morten Rasmussen

SÅDAN BLIVER TUREN
Tag med os på denne rejse til Lesbos, en af de bedste fugledestinationer i Middelhavet!
Lesbos ligger tæt på Tyrkiet, og kulturlandskabet her har stadig en original karakter med sine olivenlunde, får og geder. Lesbos er 70 x 45 kilometer, og befolkningen lever i vid udstrækning af fiskeri og olivendyrkning. Øen har 11 millioner oliventræer og producerer 25 procent af Grækenlands olivenolie. Øen har en lang række naturtyper som bjerge, maki, fyrreskov, stenegeskov, olivenlunde, græsgange, damme og floder.

Et billede, der indeholder udendørs, sky, plante, græs</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelse Gammel bro midt i kulturlandskabet.

Kalloni Saltpans (saltpander) er den mest klassiske lokalitet og er placeret midt på øen ikke langt fra hvor vi skal bo.

Øen kan sammenlignes med et kæmpe fuglefoderhus, da alle mulige duftende urter både producerer mængder af frø, men også tiltrækker masser af insekter, så der er nok til alle. Vi skal se et væld af fuglearter. Småfugle som f.eks. gulgrå værling, rustværling, krüpers spætmejse og masketornskade, ved vandløbene en række hejrer og vandfugle, og på himlen ser vi hvide og sorte storke, slangeørn, eleonorafalk og andre rovfugle. Vi ankommer, når forårssæsonen stadig er intens. Krüpers spætmejse har stadig unger i reden, og de første olivensangere og trænattergale er ankommet. På himlen sejler ørnevåge, smukke aftenfalke, nyankomne eleanorfalke og trækkende flokke af biædere.

HVAD VI VIL SE
I alt omkring 140 fuglearter. Fugle, der forekommer i Europa, Nordafrika og Mellemøsten, er opført med danske navne. Bemærk venligst, at arterne nedenfor kun er nogle af dem, der er mulige på turen. Du modtager en detaljeret artsliste inden afgang.
Chukarhøne, middelhavsskråpe, skopolis skråpe, topskarv, silkehejre, purpurhejre, nathejre, tophejre, dværghejre, sort ibis, sort stork, hvid stork, lille rørvagtel, stor flamingo, rustand, slangeørn, dværgørn, ørnevåge, balkanhøg, stylteløber, rødvinget braksvale, sporevibe, triel, damklire, tyndnæbbet måge, hvidskægget terne, hvidvinget terne, sandterne, kirkeugle, slørugle, dværghornugle, mellemflagspætte, biæder, ellekrage, hærfugl, turteldue, natravn, alpesejler, aftenfalk, eleonorafalk, rødhovedet tornskade, rosenbrystet tornskade, masketornskade, korttået lærke, klippesvale, rødrygget svale, markpiber, rødstrubet piber, gul vipstjert i forskellige smukke racer, halsbåndsfluesnapper, sydlig nattergal, middelhavsstenpikker, isabellastenpikker, trænattergal, cistussanger, cettisanger, rødstrubet sanger, østlig mestersanger, olivensanger, bleg gulbug, bjergløvsanger, skovskade af racen anatoliae, pirol, klippespætmejse, krüpers spætmejse, sørgemejse, stenspurv, rustværling, gærdeværling, gulgrå værling og hætteværling.

Et billede, der indeholder fugl, ugle, rovfugl, Lapugle</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelse

TEMPO
Vi skal have en afslappet uge med obs af mange middelhavsarter i et afslappende miljø. Rejsen er ikke anstrengende for personer med normal kondition og gang. Vi tager afsted efter morgenmad på hotellet og kommer tilbage sidst på eftermiddagen. Ingen aftenaktivitet planlagt. Der vil nogle gange være tidlige morgener med fugletur før morgenmad, hvor vi vil gå 1-2 km.

MAD
Rejsens pris er med halvpension fra aftensmad på den første dag til morgenmad den sidste dag. Drikkevarer indgår ikke.
Morgen- og aftensmad på hotellet, men der kan være fuglekiggeri før morgenmaden i nærheden af hotellet eller en kort køretur væk.
Frokosten køber vi ind til undervejs og nyder den i naturen på en god lokalitet. Eller vi benytter nogle af de tavernaer, der er rundt om på øen, for at prøve de lokale specialiteter.

INDKVARTERING
Vi bor på et Hotel i Skala Kaloni hele ugen.

TRANSPORT
Vi flyver fra Kastrup og retur. På øen benytter vi to minibusser ført af turlederne.

VEJR
Temperaturen ligger normalt omkring 20°C om eftermiddagen, men kan dog svinge en del, og morgenerne kan være kølige. Regn kan forekomme, men det er normalt roligt vejr.

PROGRAMMET DAG FOR DAG
Dag 1. 
Efter ankomst pakker vi bagagen i vores lejebiler og kører en time til den lille fiskerby Skala Kalloni, som er centrum for fuglekiggere om foråret. Indkvartering på et strategisk placeret hotel lige vest for landsbyen, med det lille vådområde Kalloni Pool lige ved siden af. Om aftenen kan der være koncert af frøerne, og med lidt held opdager vi gekko på hotellets vægge.

Dag 2. Vi starter dagen med morgentur ved Kalloni Pool, et hyggeligt vådområde tæt på hotellet. Bleg gulbug er almindelig der, og måske hører vi også rør- og cettisanger. Stylteløber ses ofte og nogle gange endda tophejre. Mange vadefugle raster eller fouragerer i vådområdet, og i hotellets have er der ofte sydlig nattergal. Vi spiser et godt græsk morgenmåltid på hotellet. Så kører vi til Achladeri skoven på den anden side af bugten, en berømt lokalitet for Krüpers spætmejse. Denne lille nøddeknækker har sin eneste forekomst i Europa på Lesbos og én anden mindre græsk ø. Den er knyttet til tyrkisk fyr, Pinus brutia, som er det helt dominerende fyrretræet på Lesbos. Imens vi er på Lesbos, kan ungerne stadig blive fodret i reden, eller måske for nylig være fløjet ud, hvilket kan gøre det nemmere for os at finde dem.

Et billede, der indeholder fugl, udendørs, sangfugle, træ</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelseKrüpers Spætmejse

I fyrreskoven findes også hedelærke, korttået træløber og gærdeværling. Der kan vi også håber på den smukke masketornskade. Når vi har set færdigt i Achladeri Skov tilbringer vi resten af dagen ved Kalami vådområde, Alykes og de østlige dele af Kalloni bugten. Ved Kalami og Alykes kan vi forvente flere arter af hejrer, såsom silke-, purpur- og sølvhejre, måske dværgskarv og rustand. I området omkring Alykes er bomlærke almindelig, og flere arter af rovfugle kan trække over, som aftenfalk og slangeørn. Kalloni saltpans er et meget omfattende område med et stort antal damme for udvinding af salt fra havvand. Vi besøger i dag den østlige del, hvor der plejer være stor flamingo samt forskellige hejrer og stylteløber. Store mængder vadere kan raste her på denne tid af året på vej nord på. Efter en spændende dag vender vi tilbage til hotellet til en pause før aftensmaden.

Et billede, der indeholder udendørs, græs, Ferskvandsmarsk, MarskKalloni saltpans

Dag 3. Inden morgenmaden gå vi igen en tur til Kalloni Pool for dem der ønsker det. Så morgenmad på hotellet, hvorefter vi tager afsted mod vest og gør et første stop ved trevejs-krydset Sigri – Eressos – Andissa, kaldet Isabella Crossing. Her leder vi efter Isabellasstenpikker, som yngler i området, men også østlig middelhavs- og almindelig stenpikker er i området og byder på sjove udfordringer, når de skal bestemmes! Vi går videre til den gamle vulkan Ipsilou, som for omkring 20 millioner år siden forvandlede det omkringliggende område til aske. Øverst er der i dag et kloster og her kan vi se nogle kortere stammer af forstenede træer, der er blevet indsamlet fra en nærliggende naturpark. Efter sigende de eneste fossilise træer i Europa. Vi tager et kig på klosteret og ser efter fugle på skråningerne og i luftrummet. På den østlige og vestlige side af vulkanens skråninger er der nogle træer og buske, som tiltrækker trækfugle f.eks pirol og hvidhalset fluesnapper. Fokus ved Ipsilou er frem for alt gulgrå værling, som normalt har en lille bestand på skråningerne - et af de eneste steder i Europa. Også rustværling, stenspurv, blådrossel og østlig klippespætmejse er i området!

Et billede, der indeholder fugl, sangfugle, udendørs, dyreliv</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelse

Efter det kører vi til den lille havneby Sigri på vestkysten, hvor vi indtager vores frokost. Vi fortsætter så nordpå, til landsbyen Faneromeni, til et åbent landskab med figen- og olivenlunde. Her kan vi finde rastende trækfugle f.eks. biædere, og her kan også være ellekrage. Hætteværling skulle være vendt tilbage fra sin vinterferie i Indien og forhåbentlig finder vi en eller flere syngense. Der er også en chance for at se eleonorafalk! Vi bevæger os derefter ud til Faneromeni stranden, hvor vi ser ud over havet. Kuhls skråpe trækker som regel forbi i store mængder, men også ægæerskråpe ses som regel her i flokke. Vi vender tilbage til Skala Kalloni og vores hotel inden aftensmaden.

Dag 4. Før morgenmad går vi en tur i nærheden af Christou River, et flot, fladt floddelta. Her findes normalt ynglende gul vipstjert af racen feldegg, diverse små vadere, herunder Hvidbrystet præstekrave, og triel. Efter morgenmaden skal vi mod østsiden af Skala Kalloni for at besøge Tsiknias floden.

Et billede, der indeholder fugl, sangfugle, udendørs, sky</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelseEt billede, der indeholder fugl, udendørs, sangfugle, næb</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelse

Her har vi gode muligheder for alpesejler, rødrygget svale, slangeørn og vandrefalk. I og ved floden er der Kaspisk sumpskildpadde og Levant Green Frog og nogle gange østlige kæmpe smaragdfirben, og forskellige vadefugle. Vi kører videre til de fuglefyldte saltpander vest for Kalloni, bl.a. masser af stor flamingo, samt forskellige vadere og terner. Her kan være vandrefalk, og biædere kan sidde på elledninger og buske i nærheden, og der er også chance for rødstrubet piber. Saltpanderne og det tilstødende vådområde byder på både sort og hvid stork, sort ibis, forskellige vadefugle, herunder sporevibe. Der er gode chancer for hvidskægget og hvidvinget terne, sandterne og rødvinget braksvale. Nær stranden er der et mere tørt område med markpiber og korttået lærke, men også chance for trænattergal i tamariskbuskene. Efter feltfrokost går turen op i bjergene til udsigtspunktet "Raptor Point" for at obse efter rovfugle. Vi har gode muligheder for bl.a. ørnevåge og slangeørn, samt sort og hvid stork, men stedet er også et af de bedre for dværgørn, og med lidt held kan balkanhøgen trække forbi. Inden vi vender tilbage til Skala Kalloni, gør vi et stop langs vejen for at søge efter dværghornugle. Så til hotellet til en pause før middag på havnen i Skala Kalloni.

Et billede, der indeholder fugl, rovfugl, ugle, gren</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelse

Dag 5. Tidlig morgentur til Metochi Lake, en lille sø med kaspisk sumpskildpadde og godt med fugle. Lokaliteten er god for nathejre, plettet rørvagtel, rørskovssangere og måske olivensanger. Tilbage til hotellet for morgenmad. Så tager vi nordpå mod Molivos, hvor vi besøger et større vandreservoir, Petra- reservoiret. Der kan vi forvente rustand, lille lappedykker, forskellige vadere og middelhavsmåge.

Et billede, der indeholder udendørs, natur, sky, græs</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelsePetra reservoiret

Vi fortsætter ad en meget smuk bjergvej, nord for Lesbos højeste bjerg Lepetimnos. Vi gør flere stop på vejen og håber på balkanløvsanger og måske flere nye småfugle på artslisten. Så går det ned ad bakke til den maleriske havnelandsby Skala Sikaminea, hvor vi indtager vores madpakke og ser ud over Middelhavet, mod Tyrkiets kyst. Vi fortsætter ad den lille kystvej mod Eftalou og kigger efter middelhavs- og scopoli´s skråpe, middelhavsmåge og topskarv på havet. Syd for byen Molivos holder vi tæt på kysten for at se efter småfugle og biædere m.m. Videre syd på til et stop ved ”Raptor Point” for at se efter trækkende storke og rovfugle. Efter aftensmaden tager vi ud for at lytte/se efter slørugle.

Dag 6. Efter morgenmaden besøger vi igen saltpanderne ved Kalloni, Lesbos bedste fuglelokalitet. Måske finder vi nye turarter, eller arter vi ikke så så godt ved første besøg. Der er chancer for tyndnæbbet og sorthovedet måge, krøltoppet pelikan eller småflokke af hvidskægget og hvidvinget terne. Vi starter ved vestpanderne og fortsætter til østpanderne og Alykes.

Et billede, der indeholder fugl, udendørs, vinge, vandfugl</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelse

Efter frokosten i felten besøger vi om eftermiddagen Lake Metochion med mulighed for dværghejre, sumphøns og forskellige småfugle.

Dag 7. Der er tur omkring hotellet før morgenmaden. Efter morgenmaden kører vi mod nord og nordøst og gør flere stop i bjergene for at se efter rovfugle som slangeørn og balkanhøg. Lige syd for Napi går vi en lille tur ved en malerisk gammel stenbro.

Her er mange småfugle som østlig mestersanger, rødstruber sanger og sørgemejse. Stedet er også godt for sommerfugle. Lige syd for Mandamos kører vi ad små veje i et storslået bjergrigt landskab med oliven- og egeplantager. Her ses østlig mestersanger, sørgemejse, rødhovedet tornskade, hærfugl, pirol, turteldue og biæder.

Et billede, der indeholder fugl, udendørs, træ, siddende</p>
<p>Automatisk genereret beskrivelse
Sidst på eftermiddagen vender vi tilbage til hotellet.

Dag 8. Det er blevet hjemrejsedag og tid til at forlade Skala Kalloni og Lesbos for denne gang. Afhængigt af hvornår flyet går, kan vi måske få tid til at besøge et par lokaliteter i nærheden af lufthavnen. Vi tjekker ind sammen og flyver til København og tager afsked, efter en forhåbentlig begivenhedsfuld fugletur.

HVAD ER INKLUDERET PÅ TUREN

FØLGENDE ER INKLUDERET:
Flyrejse fra Kastrup lufthavn til Mytilini Int. Airport og retur
Al overnatning i Skala Kaloni, indkvartering i dobbeltværelse - tillæg for enkeltværelse
Al transport på Lesbos i to minibusser
Morgenmad og aftensmad
To DOF Travel turledere
Drikkepenge ifm. programmets aktiviteter
Klimakompensation
Artsliste
For- og eftermøde
Turrapport efter turen

TURPRISEN INKLUDERER IKKE:
Anden transport end nævnt ovenfor
Hotelovernatninger ud over rejseprogrammet (f.eks. tilslutningsflyvninger)
Frokost
Drikkevarer
Rejseforsikring - som er obligatorisk
Afbudsforsikring
Personlige udgifter som tøjvask, telefonopkald og andet
Drikkepenge til tjenere og hotelpersonale ud over programmets aktiviteter

Lesbos - maj 2026
Booking status: Stadig ledige pladser
  • Forventet pris ved 14 deltager 13.000 kr.
  • Enkeltværelsestillæg 2.200 kr.
  • Depositum 2.700 kr.

Rejsebestemmelser

Der gøres opmærksom på, at der for visse rejsers vedkommende kan være afvigende betingelser. Dette er i så fald angivet i rejsens beskrivelse.

Rejserne udbydes til en foreløbig pris, der kan reguleres i forhold til f.eks. deltagerantal, valutakurser, energipriser samt skatter, afgifter og gebyrer pålagt af en tredjemand. Bestilling fra deltagere er først gyldig, når DOF Travel har modtaget det angivne depositum. Bestilling af rejse med tilhørende betaling af depositum sker via hjemmesiden med Dankort med opgivelse af navn, adresse, telefonnummer, email adresse, angivelse af ønske om enkeltværelse samt evt. navne på yderligere deltagere.

Som hovedregel gælder, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. DOF Travels rejser er generelt ikke egnet for bevægelseshæmmede personer, uledsaget mindreårige eller personer, som har behov for særlig lægelig assistance.

Senest 5 måneder før afrejsedatoen skal DOF Travel skriftligt meddele deltagerne den endelig pris på rejsen. Hvis den endelige pris er mere end 8% højere end den udbudte foreløbige pris, har de tilmeldte ret til skriftlig afbestilling indtil 14 dage efter, at meddelelse om endelig pris er givet. Ved sådan afbestilling tilbagebetaler DOF Travel det indbetalte beløb uden fradrag.

Der gøres opmærksom på, at der for visse rejsers vedkommende kan være afvigende betingelser. Dette er i så fald angivet i rejsens beskrivelse.

Hvis turens udbudspris overstiger kr. 30.000, skal 40% af turens udbudspris (inkl. depositum) være indbetalt til DOF Travel senest 7 måneder før afrejsedatoen. Restbeløbet skal være DOF Travel i hænde senest 4 måneder før afrejsedatoen.
Hvis turens udbudspris ikke overstiger kr. 30.000 skal hele restbeløbet være DOF Travel i hænde senest 4 måneder før afrejsedatoen.
Restbetaling skal ske ved bankoverførsel til Merkur Andelskasse reg.nr. 8401 konto 000 104 6418 til DOF Travel. Angiv: navn, rejsemål og årstal.

Afbestilling skal ALTID ske SKRIFTLIGT til DOF Travel inden rejsens begyndelse til travel@dof.dk.

a. Ved afbestilling mere end 7 måneder før afrejse tilbagebetales det indbetalte beløb med et fradrag af et afbestillingsgebyr på kr. 300 pr. person.

b. Ved afbestilling mellem 7 måneder og 5 måneder før afrejse tilbagebetales det indbetalte beløb med fradrag af depositum.

c. Ved afbestilling mellem 5 måneder og 3 måneder før afrejse tilbagebetales det indbetalte beløb med et fradrag af 30 % af turprisen. Hvis det indbetalte beløb er mindre end 30% af turprisen, vil DOF Travel opkræve det manglende beløb.

d. Ved afbestilling senere end 3 måneder før afrejse tilbagebetales der ikke. Hvis det indbetalte beløb er mindre end turprisen, vil DOF Travel opkræve det manglende beløb.

Der gøres opmærksom på, at der for visse rejsers vedkommende kan være afvigende betingelser. Dette er i så fald angivet i rejsens beskrivelse.

Forsikringer indgår ikke i turprisen.
Den rejsende har forpligtigelsen til tegning af en forsikring, der dækker den rejsendes udgifter ved afbud til rejsen eller udgifter til bistand, herunder til hjemtransport i tilfælde af ulykke, sygdom eller død.

DOF Travel kan aflyse rejsen indtil 20 dage før afrejse i tilfælde af et for lavt deltager antal.

DOF Travel kan også aflyse rejsen, hvis uventede ændringer på turmålet, f.eks. af sikkerhedsmæssig karakter, vanskeliggør rejsen i væsentlig grad.
I tilfælde af aflysning på DOF Travels foranledning vil det fulde indbetalte beløb blive tilbagebetalt.

Prisen på alle rejser uden for Danmark, Skåne og Nordtyskland (Schleswig-Holstein og Mecklenburg-Vorpommern) inkluderer et bidrag til international fuglebeskyttelse på kr. 100 pr. deltager. Pengene kan gå til projekter over hele verden og fordeles af DOF’s internationale udvalg.

DOF har bestemt, at for at modvirke klimaforandringer på grund af udledning af kuldioxid (CO2) ved DOF’s rejseaktiviteter, skal der reserveres et beløb af hver rejses pris til projekter, der har til formål at neutralisere CO2-udledning. DOFs hovedbestyrelse bestemmer, hvilke projekter, pengene skal anvendes til. Beløbet afhænger af rejsemålet, og er for tiden fastsat således:

• Rejser til Danmark, Skåne og Nordtyskland kr. 0
• Rejser til det øvrige Europa bortset fra de nedenfor nævnte lande og områder kr. 100
• Rejser til Grønland, Middelhavslandene, Mellemøsten og europæisk Rusland kr. 200
• Rejser til resten af verden bortset fra de nedenfor nævnte kr. 600
• Rejser til Antarktis, Australien og New Zealand kr. 900

DOF Travel er registreret rejseudbyder i Rejsegarantifonden.

Hvis du er i tvivl om turen er egnet for dig så ring til DOF Travel på 5114 6115 tirsdage mellem 18 og 19.30 eller til turlederen hvis telefonnummer er angivet i turbeskrivelsen. Eller skriv til DOF Travel på travel@dof.dk