Endnu ikke åben for tilmelding

Nepal, 16. november til 1. december 2019

Billederne viser himalayagrib, næsehorn og rødhovedet trogon

Nepal – et land der står på højkant

Nepal strækker sig over ca. 800 km af Himalaya-bjergkæden. Fra landets sydlige grænse til Indien til den nordlige mod Tibet/Kina er der kun 150-200 km målt vandret, men en stigning fra ganske tæt på havets overflade til mere end 8.000 meters højde. Verdens højeste bjerg, Mount Everest på 8.848 m ligger lige på grænsen mod nord, og Everest har adskillige søstre i samme vægtklasse i Nepal. Og imellem disse yderligheder er der kuperet terræn, sletter, dyrket jord, søer, regnskove og andre skove. Og så bor der knapt 30 millioner mennesker.

Alt dette giver en mængde forskellige klimazoner og typer af bevoksning og et tilsvarende meget varieret dyre- og fugleliv. Selv om vi ikke for alvor skal op i alpine højder, giver denne tur mulighed for at se en stor del af Nepals i alt 887 registrerede fuglearter foruden store pattedyr som en-hornet næsehorn, diverse hjorte, vilde elefanter samt – hvis vi er heldige – bengalsk tiger.

Diverse vandringer foregår i et forholdsvis roligt tempo og forudsætter ikke bjergbestigningskompetence, men gode sko og gode ben er nødvendige. Vi begynder og slutter i hovedstaden Kathmandu (ca. 1300 meter over havet (m.o.h.)), hvorfra vi tager udflugter de første dage, bl.a. op til ca. 2700 m.o.h. Derefter får vi nogle dage i og omkring Nepals næststørste by Pokhara, før turen går ned i lavlandet mod Indien med to overnatninger i Chitwan nationalparken, som mange steder blot ligger 100 m.o.h. og er meget rig på fugle og andre dyr. Derefter fortsætter vi til et par andre spændende nationalparker i lavlandet, indtil vi flyver tilbage til Kathmandu, hvor vi har endnu en dag inden hjemrejsen.

Vores lokale guide på hele turen er Rajendra Gurung. Rajendra er Gurkha, født og opvokset i en lille bjerglandsby. Han har arbejdet som udendørs turistguide over hele Nepal i næsten 25 år, både i de meget høje bjerge og i alle andre højder ned til det laveste lavland, og han er en meget dygtig kender af landets fugle og dyr. Rajendra er desuden en særdeles habil naturfotograf. Og så blev Rajendra i begyndelsen af 2018 valgt til formand for Bird Conservation Nepal, d.v.s Nepals BirdLife-organisation, eller Nepals DOF, om man vil.

Detaljerne ser foreløbig ud som følger:

Dag 1: Afgang Kastrup med formentlig en enkelt mellemlanding og ankomst og indkvartering på hotel i Kathmandu. Introduktion ved vores lokal-guide Rajendra Gurung.

Dag 2: Shivapuri National Park, skovbevokset område i ”bakkerne” nord for Kathmandu. Blandt de over 60 arter i området kan i flæng nævnes kløfthaler, flodrødstjert, langhalet brednæb, rødbuget askespætte, nepalfulvetta, gulddrossel, blodpirol og himalayaskægfugl.

Dag 3: 1½ times kørsel til Phulchowki-bjerget, et IBA (Important Bird Area). Foruden en fantastisk udsigt mod Annapurna-bjergene (i klart vejr) kan vi håbe på bl.a. kalijfasan, indisk sortørn, bjerghøgeørn, himalayagrib, gøgeugle, plettet dværgspætte, langhalet såvel som skarlagen-minivet, grå træskade, rødkappet halemejse, cutia, sortbulbul – og mange flere.

Dag 4: 200 km hovedvejskørsel til Pokhara. På vejen stopper vi nogle gode steder, hvor vi med lidt held kan se f.eks. ibisnæb, nepallarmdrossel (landets eneste endemiske art), bengalgrib og grønnæbbet malkoha.

Dag 5: Omkring Pokhara. Ved nordsiden af Phewa-søen ses bl.a. sultanhøne, mellemhejre og silkehejre foruden en del overvintrende trækfugle nordfra, bl.a. gulbrystet værling samt trane og blisgås.

Dag 6: 5-6 timers kørsel til Chitwan nationalparken med fuglestop undervejs. Når vi er tjekket ind, kan vi begynde at udforske fuglene omkring lodgen.

Dag 7: Vi tager ind i parken fra morgengry og kører til de forskellige ”fugle-hot spots”, men ser også på de andre dyr der byder sig til: næsehorn, aber, elefanter og måske tiger. Parken huser mere end 500 fuglearter og giver blandt meget andet gode chancer for stor næsehornsfugl, broget næsehornsfugl, rødhovedet trogon, stor pragtdrongo, orientalsk hættepirol, gråkronet segltimalie, blommehovedet ædelparakit og blåskægget biæder.

Dag 8: Kørsel fra Chitwan over Pithauli til Lumbini. I Pithauli kan vi med lidt held overvære serveringen i Nepals ældste ”gribberestaurant” hvor BirdLife Nepal fodrer kritisk truede gribbe som hvidrygget og rødhovedet grib. Derudover bl.a. lille adjudant og diverse skadefinker.

Dag 9: Lumbini er et godt sted for store fugle så som sarustrane, uldhalsstork, lille adjudant, indisk skrigeørn, indisk gråtoko og frankolinarter. Endvidere en del interessante pattedyr: vildsvin, sjakal m.v. Lumbini er i øvrigt også et vigtigt buddhistisk valfartssted.

Dag 10: Kørsel fra Lumbini til Bardia nationalpark, først gennem områder med gribberestauranter hvor vi kigger på, hvis der er ”action”. Ellers stopper vi på vejen mod vest hvor der er fugle at se. Turen giver også god lejlighed til at se lavlandets landbrugsområder hvor særlige etniske grupper holder til. Tæt ved nationalparken stopper vi ved broen over floden Babai hvor vi kan se gavial og sumpkrokodille – samt med lidt held flokke af vilde elefanter.

Dag 11-12: Bardia nationalpark, som er et favoritsted, hvis man vil se tiger. Vi kører i parken og ser efter både fugle og pattedyr. Fuglene omfatter bl.a. stor næsehornsfugl, flodørn, gulstrubet stenspurv, natravne (flere arter), grønvingedue, brunhovedet skægfugl og gulpandet bladfugl. Herudover andre pattedyr som næsehorn, mange hjortearter, odder – og altså tiger, hvis vi er heldige.

Dag 13: Kørsel fra Bardia til Nepaljunga (flyveplads). På vejen stopper vi nogle timer og ser især efter indisk ørkenløber og indisk lapvibe. Derudover kan der ses forskellige pibere og rovfugle. Derefter kører vi til flyvepladsen og flyver tilbage til Kathmandu og hotellet.

Dag 14: Kathmandu igen: Afhængigt af lyst og kræfter kan vi tage på fugletur i Kathmandu-dalen, holde fri eller se lidt på byen og shoppe. Evt. et besøg i en meget spændende gammel ”community forest” helt omgivet af by, men ofte med mange spændende fugle. I løbet af eftermiddagen besøger vi BirdLife Nepal (Bird Conservation Nepal – BCN), evaluerer turen og hører lidt om BCN’s fuglebeskyttelses­arbejde.

Dag 15: Hjemrejse – evt. efter lidt fuglekigning afhængigt af afrejsetidspunkt.

Turens pris er med dagens valutakurser ca. kr. 28.000. 

Prisen inkluderer alle flyvninger, transport og overnatning i dobbeltværelse/teltcamps, fuld pension, vand, alle indgange til nationalparker og ture som skitseret i programmet, drikkepenge til guide og chauffører og alm. DOF Travel-service, men ikke visum og alkoholiske drikkevarer.

Der vil være et begrænset antal pladser med enkeltværelse til en ekstrapris på ca. kr. 3.000.

Tilmelding sker via hjemmesiden ved at lade sig registrere og betale et depositum på kr. 5.600 pr. person. Turen er begrænset til 12 deltagere. Hurtig tilmelding tilrådes, da vi forventer, at turen hurtigt bliver fuldtegnet.