Pulken, Nordøstskåne 28. marts blev endnu en god DOF Travel bustur

Så gik turen atter engang mod naturreservatet Pulken i det nordøstlige Skåne i omegnen af Kristianstad. Turen var lagt 2.påskedag, hvor 85 forventningsfulde deltagere og seks ledere i to busser havde valgt at bruge denne sidste dag i Påskeferien for at opleve tranerne danse under den varme forårssol.
Vi startede fra Sjælør Station et par minutter over kl. 7.00 i det tidlige morgenlys. Vi kom hurtigt og smertefrit gennem den svenske grænsekontrol og var snart på  vej ad hovedvej E22 direkte mod Pulken. Den tågede og regnfulde morgen lod os kun skimte et par røde glenter og en tårnfalk, samt de første sanglærker henover markerne fra bussen.
Vel fremme ved Pulken lå tågen stadig som et tykt tæppe over engene. Men de stemningsfulde kendte kald fra de mange traner  i det fjerne fik os til at glemme denne kolde morgenstund.
Så nu var det blot at vente, håbe og satse på at tågen ville lette i tide. Det skete heldigvis hen ad kl.10, hvor tranerne pludseligt blev tydeligere at se i landskabet med mange indflyvende flokke og op til flere dansende fugle tæt på fugletårnet.
Vi nød de mange traner og naturen omkring Pulken til kl.11.30 hvor vi fortsatte turen til den kendte lokalitet Forsakar, kendt for de ynglende bjergvipstjerter og muligheden for at se Vandstær. Her fik vi succes med den først nævnte art, som viste i sig meget fint i vandløbene gående henover stammerne i vandet og siddende på klippesiderne, hvor de lyste op med deres gule farve. Vi benyttede lejligheden til at indtage vores frokost i disse dejlige omgivelser.
Herefter gik turen mod Lyckås i Fyledalen for at se det klassiske kongeørne par, som hellere ikke svigtede. Mens vi nød naturen og Kongeørnene,  der hyppigt viste sig over ynglepladsen, hørte vi Sortspætte kaldende fra skoven, og flere noterede sig den karakteristiske stemme.
På dette tidspunkt var stemningen høj i bussen og kursen blev sat mod Høgeuglen ved Ilstorp, som viste sig fra sin bedste side ved at sidde frit fremme i birkelunden i forårssolen.
Det blev således til en ny art for flere deltagere og en meget samarbejdsvillig art for fotograferne, der kunne nyde synet af de intense gule ugleøjne i linsen.
Derefter blev der kørt direkte mod Vombs Enge, for at opleve de mange gæs og måske for at få set den Havørn, der stadig manglede. Her klappede alt også for os med en Havørn der jog rundt med de mange gæs og flere gange fik hele flokken af bramgæs på vingerne i den sene eftermiddagssol.
Efter denne fantastiske dag vendte vi hjemad mod Sjælør Station.
Alle deltagere takkes for et godt selskab på en skøn dag i det skånske, og vi håber at ses igen.

Nikolaj Noel Christensen, DOF Travel.